Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą

Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą

Ser kozi i burak to idealny duet

Słodki,gotowany burak w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. Ten dopasowany  duet nie potrzebuje wielu dodatkowych składników.Trochę zieleniny w postaci rukoli ,podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika i prosty w przygotowaniu sos i mamy gotowe danie. Możemy podawać z tostami razowymi ,pieczywem żytnim lub waflami ryżowymi. 
Sałatka z serem kozim, burakiem i rukolą zawiera potas, kwas foliowy oraz wiele innych, drogocennych makro i mikro składników.

 

Składniki na jedna porcję sałatki:

  • 3 plastry sera koziego (ok. 30 g)
  • 1 średni burak
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 2 wafle ryżowe

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.380 kcal 

Sposób przygotowania sałatki: Rukolę umieścić na talerzu, dodać ugotowanego buraka pokrojonego w plastry, ser pokrojony na kawałki i podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Sos: połączyć oliwę, miód i musztardę, przyprawić pieprzem. Polać sałatkę.

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje